Hoppa till innehållet

Glädjebesked för SAS – regeringen skjuter till pengar till statliga bolag

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att skjuta till pengar till statliga bolag under coronakrisen. 

SAS kan nu få ett tillskott på 5 miljarder kronor från staten, om andra ägare också går in med pengar.

Näringsminister Ibrahim Baylan.
Näringsminister Ibrahim Baylan.Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen skjuter till kapital till statliga bolag.

”Om bolagen ska finnas i framtiden ska vi som ägare vara med och ta ansvar”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Swedavia och Lernia garanteras pengar genom en extra ändringsbudget; drygt 3,1 miljarder respektive 150 miljoner kronor.

Regeringen tillsammans med Januaripartierna, Centerpartiet och Liberalerna, lägger också fram ett förslag till riksdagen om att staten ska skjuta till pengar till SAS. Sammanlagt handlar det om 5 miljarder kronor i en ny kapitalrunda för att ge det krisande flygbolaget luft under vingarna.

”Så länge vi äger statliga bolag måste vi ta ansvar. SAS är viktigt för att se till et grundläggande behov av flyg”, säger Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl.

För att staten ska gå in med pengar kräver regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att SAS ska göra fler insatser för att intensifiera klimatåtaganden.

”Jag vill vara tydlig. Sverige kommer bara att gå in med kapital om det samtidigt ställs skarpa krav på SAS i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Ett krav från Januaripartierna är också att andra intressenter ska gå in med kapital. Näringsminister Ibrahim Baylan säger att regeringen har ”tät dialog” med SAS andra storägare: den danska staten.

Han vill inte säga om danska regeringen, som leds av Socialdemokraterna där, har gett några garantier.

Danska finansministeriet har inte kommunicerat något belopp som den danska staten är villig att investera i SAS, men enligt finansminister Nicolai Wammen har den danska, S-ledda, regeringen ingått överenskommelse med flera partier om att också danskarna kommer att öppna plånboken.

Kapitalbehovet ligger enligt bolaget på 12,5 miljarder kronor. Beloppet krävs för att SAS ska kunna möta efterfrågan 2022, som då förväntas ligga på nivåer liknande de innan pandemin slog till.

Ibrahim Baylan ids dock inte dryfta hur mycket andra ägare bör gå in med för att 5 miljarder av de svenska skattebetalarnas pengar ska betalas ut.

”Jag vill inte hålla på och spekulera kring det. Går du in i en skarp, och vad jag förutser en tuff, förhandling där vi kommer ställa krav på att andra är med, då vill man inte visa alla sina kort på en gång”, svarar han undvikande.

Hur det nya ägarförhållandet kommer se ut vill näringsminister Ibrahim Baylan inte kommentera, men troligt är att Sveriges ägarandel kommer att öka.

Så sent som i slutet av förra veckan ställde Dagens industri frågor till näringsministern om SAS framtid.

Då var Ibrahim Baylan förtegen, inte minst om vilka aktörer som skulle kunna gå in i flygbolaget. Kollegan i grannlandet Norge, Norwegian, fick nyligen en ny storägare i form av den kinesiska staten.

Beskedet på måndagen var att staten inte kräver nya ägare för att skjuta till pengar. Förhoppningen är alltså att befintliga ägare ska investera. Förutom den danska staten finns där Wallenbergsfären bland storägarna.

SAS mycket kryptiska pressmeddelande som bolaget släppte under måndagen i samband med regeringens besked om nytt kapital talade om ”åtgärder för att fördela den ekonomiska bördan” genom ”interna, externa och ekonomiska intressenter i bolaget”.

Dagens industri har sökt SAS för en intervju med vd Rickard Gustafson, men bolaget vill inte ställa upp.

Om regeringens förslag om pengar till SAS klubbas i riksdagen måste det också godkännas av EU-kommissionen.

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna meddelar att man ställer sig bakom tillskottet till SAS.

Vänsterpartiet däremot kommer att lägga fram ett eget förslag där fler villkor ställs för att SAS ska få de 5 miljarderna. Bland annat ska bolaget tvingas ha fler baser i Norden och att SAS inte ska flyga kortare sträckor där tåg är en möjlighet, meddelar partiledare Jonas Sjöstedt.

Beskedet om SAS sammanfaller med att Swedavia meddelar att planerna på en utbyggnad av Arlanda skrotas, ett krav från Miljöpartiet i förhandlingarna med Socialdemokraterna i regeringen.

Innehåll från HörmannAnnons

”Folk blir förvånade över hur tyst den är”

Säljsuccé, extremt tyst – och hög kvalitet.

Här är detaljerna som gör klassiska garageporten marknadsledande.

– Folk blir förvånade över hur tyst den är, säger Niclas Vinberg hos Port & Industriservice om Hörmanns port.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Hörmanns garageportar här

Färgen på garageporten hade börjat släppa. Kunden hörde av sig till Port & Industriservice i Ljungby där Niclas Vinberg tog emot samtalet.

– På något sätt hade fukt trängt in bakom färgen, kanske beroende på ett stenskott, som gjorde att färgen börjat släppa från portbladet. Jag hörde av mig till Hörmann som svarade direkt: ”Det där är inte förenligt med vår kvalitet, självklart byter vi portbladet.” Till saken hör att porten var 13 år gammal och Hörmanns garanti är tio år, berättar han och fortsätter:

– För mig är det ett lysande exempel på Hörmanns inställning, det är ingen diskussion om något inte fungerar, det ska bara åtgärdas.

Tillsammans med kollegan Magnus Johansson tog han över Port & Industriservice, som installerar och servar Hörmanns produkter, för fem år sedan.

– Vi har själva valt att endast sälja Hörmann-portar till privatkunder. Kvaliteten är outstanding, verkligen top of the line. Man är i princip aldrig ute på ett garantijobb eftersom grejerna håller så bra.

Hörmanns garageportar är marknadsledande i Europa, detta trots att de inte är billigast. Förutom att kunderna är beredda att betala för kvalitet som håller länge pekar Vinberg på en detalj som sticker ut:

– Porten är otroligt tyst. När du öppnar en billigare variant så knarrar och klonkar det. När vi installerat är det vanligaste kunderna säger: ”oj, vilken skillnad mot vår förra”. Det enda man behöver göra är att smörja vartannat år. Så länge man inte kör in i den kommer den hålla i många år.

Magnus Johansson och Niclas Vinberg pekar på hur tysta Hörmanns garageportar är.
Magnus Johansson och Niclas Vinberg pekar på hur tysta Hörmanns garageportar är.

Vad är hemligheten bakom att den är så tyst, tycker du?

– Jag skulle säga att det är gummitätningarna mellan olika smådelar, gångjärnen går mycket mjukare. Det är verkligen tysk ingenjörskonst i sin finaste form. Konkurrenterna har mycket större marginaler i sin mekanik och då blir det inte lika smidigt.

Vinberg, som tidigare själv jobbat på en rikstäckande firma i branschen, beskriver det som att Hörmann är väldigt måna om sina återförsäljare:

– De vill ju att vi ska växa för att de ska kunna växa. De hjälper oss med marknadsföring och förser oss med rätt material hela tiden, så att vi alltid kan fånga upp kundernas behov. Det är väldigt tacksamt för oss.

Du som har erfarenheter från andra företag, vad tycker du utmärker samarbetet med Hörmann?

– Framför allt att de ringer och frågar hur vi har det, vi behöver inte ligga på dem för att få stöd och hjälp. På industrisidan jobbar vi även med andra varumärken och där finns inte den kontakten.

Christian Helgesson är försäljningschef konsument hos Hörmann Svenska AB.
Christian Helgesson är försäljningschef konsument hos Hörmann Svenska AB.

Vilka är då framgångsfaktorerna för Hörmann gentemot återförsäljarna? Christian Helgesson, försäljningschef konsument hos Hörmann Svenska AB, pekar på ett ständigt pågående relationsbyggande med landets cirka 1000 återförsäljare.

– De är vår kanal ut mot kunden, därför är det jätteviktigt att vi hela tiden har en pågående dialog kring hur vi gemensamt kan göra slutkunden nöjd. Tillsammans trycker vi på de mervärden som gör Hörmann framgångsrikt, som kvalitet och snabb support, säger han.

De goda relationerna speglar också av sig i positiva omdömen från de som säljer Hörmanns produkter, menar Helgesson:

– Utifrån vår kundundersökning är man särskilt nöjd med framför allt kvaliteten, supporten och tillgängligheten. Det innefattar även snabba leveranser, vilket också påskyndar processen till att få ett lyckat slutförande på de pågående affärerna.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Port & Industriservice

 

Mer från Hörmann

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hörmann och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera